• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Muziek Cees Bijlstra

Muziek Cees Bijlstra

Cees Bijlstra 

Omrop Fryslân 8 714835074128

Cd 1 6 fragmenten, 71 minuten

Cd 2 4 fragmenten, 68 minuten 

Als eerbetoon aan de overleden componist Cees Bijlstra maakte Omrop Fryslân in samenwerking met Bijlstra’s weduwe de bijzondere verzamelaar Muziek Cees Bijlstra. Er zijn 2 cd’s. Op de eerste vinden we muziek uit de films Nynke (2001, over het leven van Nynke van Hichtum), De vuurtoren (1994, gebaseerd op jeugdherinneringen van Pieter Verhoeff), De dream (1985, de eerste Friestalige speelfilm, over de zaak Hogerhuis), Van geluk gesproken (1987, over het leven van bewoners in een typisch Amsterdams bovenhuis). De langste reis (1996, tv-film over de relatie tussen een ontvoerder en zijn slachtoffer) en Maten (1999, over een vermeende verkrachting van een Bosnisch meisje door Dutchbatters na de val van Srebrenica).

Op de tweede cd andere muziek van Bijlstra: Spannenburgh, plak op ierde (1997, 4-delige serie van Omrop Fryslân), Werom Nei Auschwitz (2002, documentaire over Auschwitz), Sjoch, der Leit Wat op ‘e Dyk (2003, filmgedicht over een hoed die terugkeert naar de plek waar hij vandaan komt) en Foar nei de Stilte (2003, muziekstuk gecomponeerd bij het 50-jarig jubileum van de Stichting Iepenloftspul Jorwert).

De initiatiefnemers van deze cd verdienen alleen al een compliment door de wijze waarop ze de verschillende muziekfragmenten hebben samengesteld. We kunnen luisteren naar lange stukken muziek: tussen de 7 en 22 minuten per film. Dat is heel anders luisteren dan de korte muziekfragmenten op een soundtrack. Op deze manier wordt de muziek nog indringender. Een compliment ook voor de cd: met grote zorgvuldigheid samengesteld geeft het een goed muzikaal beeld van Bijlstra. Een heel mooi overzicht. Niet alleen zijn speelfilms voor Pieter Verhoeff maar ook zijn muziek voor televisie en theater komen aan bod. Veelal ingetogen klanken, wat droefgeestig, melancholisch, maar o zo gevoelig. Daarnaast ook vrolijke deuntjes of spanningsmuziek. Om bij weg te dromen. Dit is Bijlstra in optima forma. De vormgeving van de cd en het boekje door Barbara Jonkers blinkt uit door zijn eenvoud. Muziek Cees Bijlstra is een waardevol muzikaal document van cultuurhistorische betekenis, in het bijzonder voor Friesland.

Julius Wolthuis