• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

RYUICHI SAKAMOTO: FILM EN MUZIEK IN EYE (HOLLAND FESTIVAL)

Gepubliceerd op: 29-05-2021

Eye Filmmuseum besteedt bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de associate artists van het Holland Festival 2021. Sakamoto’s nieuwste muziektheaterproductie Time gaat tijdens het festival in première, zeven omringende programma’s zijn in juni te zien in Eye. In de schijnwerpers staat ook de Nederlandse filmmaker Frank Scheffer, die naam verwierf met eigenzinnig vormgegeven muziekdocumentaires. Nu gaat zijn nieuwste productie, de operafilm Si Fan, in wereldpremière.

Ryuichi Sakamoto, prominent lid van Yellow Magic Orchestra, verwierf de afgelopen decennia faam als vernieuwend filmcomponist en interdisciplinair werkend kunstenaar. Sakamoto (Tokio, 1952) schreef onder meer de scores voor Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), The Sheltering Sky (1990) en The Revenant (2015). Ook werkte hij mee aan interdisciplinaire dans- en operavoorstellingen, waarvoor hij de muziek componeerde. Voor nieuwe generaties componisten en kunstenaars geldt de Japanner als inspirerend voorbeeld.

Eye vertoont een aantal bekende en minder bekende films waarvoor Sakamoto de score schreef: Gohatto, The Last Emperor, Tony Takitani en Merry Christmas, Mr. Lawrence.

Holland Festival en Eye presenteren samen drie bijzondere avonden rond Sakamoto. De jonge filmcomponisten Daniel Lopatin en Hildur Guðnadóttir zijn bewonderaars van Sakamoto’s werk (en vice versa); van deze twee aanstormende talenten zijn films te zien waarvoor ze scores schreven (11 en 18 juni); de vertoningen gaan vergezeld van inleidingen. Donderdag 24 juni is er een special rond Sakamoto’s oeuvre, met gasten, interviews en live muziek.

Between Past and Future

Frank Scheffer (1956) maakte naam met inventief vormgegeven documentaires over het werk van moderne componisten, onder wie John Cage, Pierre Boulez, Frank Zappa en Edgar Varèse. In zijn films raken beeld, geluid en onderwerp verbonden in associatief gemonteerde sequenties die je meevoeren in de belevingswereld van de componist.

Between Past and Future is een speciale avond rond Scheffers documentaire Inner Landscape (2019) en de 50 minuten durende operafilm Si Fan (2021, wereldpremière). Scheffer volgde de Chinese componist Guo Wenjing; hij voorziet de traditionele kameropera van eigen muziek en maakt van de opvoering weer film. De Chinese musicus Wu Wei verzorgt bij deze voorstelling een kort live optreden.

Films, talks & meer

Good Time (Ben & Josh Safdie, 2017)

11 juni 20:30

Donkere heist-film, met Robert Pattinson in de hoofdrol en een weergaloze filmscore van Oneohtrix Point Never (Daniel Lopatin).

Gohatto (Nagisa Ôshima, 1999)

13 juni 19:00

Onstuimige gevoelens tussen mannelijke samoerai, begeleid door muziek van Ryuichi Sakamoto.

The Last Emperor (Bernardo Bertolucci, 1987)

17 juni 20:30

Epische, oog- en oorstrelende film van Bernardo Bertolucci over het leven van de laatste Chinese keizer.

Joker (Todd Philips, 2019)

18 juni 20:30

Indringende ontstaansgeschiedenis van Joker uit Batman, magistraal vertolkt door Joaquin Phoenix. Vooraf: onlangs opgenomen speciaal video-interview met componist Hildur Guðnadóttir.

Tony Takitani (Ichikawa Jun, 2004)

20 juni 19:00

Melancholische Murakami-verfilming, een verborgen juweeltje met minimalistische score van Ryuichi Sakamoto.

Sakamoto's Sound

24 juni 19:30

Avond met interviews en live muziek, gewijd aan het extreem veelzijdige oeuvre van Ryuichi Sakamoto.

Merry Christmas, Mr. Lawrence (Nagisa Ôshima, 1983)

24 juni 21:45

Atypische oorlogsfilm met popsterren David Bowie en Ryuichi Sakamoto als ‘opposites that attract’.

Between Past and Future

26 juni 19:30

Met: de documentaire Inner Landscape, een live optreden van de Chinese musicus Wu Wei en de wereldpremière van Frank Scheffers' operafilm Si Fan.

Klik hier voor meer informatie.