• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

JAZZ TIJDENS 17DE EDITIE WORLD SOUNDTRACK AWARDS

Gepubliceerd op: 03-05-2017

Voor de zeventiende editie van de World Soundtrack Awards Gala & Concert op woensdag 18 oktober en het Symphonic Jazz Concert op donderdag 19 oktober focust Film Fest Gent op de onschatbare bijdrage van jazz aan de filmmuziek van gisteren en vandaag. Brussels Philharmonic, voor de gelegenheid aangevuld door jazzsolisten, brengt o.l.v. Dirk Brossé live-uitvoeringen van markante en beroemde jazzcomposities, die zoals steeds worden begeleid door fragmenten op groot scherm uit nieuwe films en klassi

Het exclusief Gala & Concert wordt voorafgegaan door de uitreiking van de prestigieuze World Soundtrack Awards prijzen in het gezelschap van grote namen uit de internationale wereld van de filmmuziek. Meer namen worden later bekend gemaakt, maar volgende componisten wiens werk geprogrammeerd wordt op dit concert, zullen zeker naar Gent afzakken:

Joe Kraemer, onze Discovery 2016, is vooral bekend voor zijn samenwerking met regisseur Christopher McQuarrie: The Way of the Gun, Jack Reacher, Mission: Impossible - Rogue Nation. Actiekanjers waarin Kraemers forse muziek de spanning ten top drijft.

David Shire ontvangt de Lifetime Achievement Award voor zijn indrukwekkende carrière die hem deed samenwerken met Francis Coppola (The Conversation), Alan J. Pakula (All the President’s Men), Martin Ritt (Norma Rae), George Romero (Monkey Shines) en David Fincher (Zodiac). De beste scores van de veelzijdige Shire zijn sterk jazzy getint (zoals de originele The Taking of Pelham One Two Three uit 1974), maar hij excelleert ook in andere stijlen, zoals actiemuziek in de klassieke Hollywood traditie (de tv-film Raid on Entebbe) en hij waagde zich zelfs aan disco (getuige zijn onweerstaanbare Manhattan Skyline uit Saturday Night Fever).

Terence Blanchard, de gevierde trompettist, componist, band leader en Blue Note recording artist, geldt als de meest productieve jazzmuzikant die ooit voor de film componeerde. Hij speelde onder meer voor het Lionel Hampton Orchestra, volgde Wynton Marsalis op bij het legendarische en invloedrijke jazzcombo Jazz Messengers vooraleer hij zijn eigen bands samenstelde. In 1991 begon hij zijn samenwerking met Spike Lee van wie hij de lijfcomponist werd en waardoor zijn naam onafscheidelijk verbonden blijft aan Spike Lee’s grote hits: Mo Better Blues, Malcolm X, Clockers, 25th Hour, Jungle Fever, Inside Man. Muziek die vaak gedompeld is in de soulmuziek van de zwarte getto’s van de grote Amerikaanse steden. Na de prijsuitreiking krijgen we het beste te horen uit Blanchards samenwerking met Spike Lee, maar ook met werk voor andere filmmakers.

Symphonic Jazz Concert - 19/10/2017

Uiteraard mogen componisten van zuivere jazz soundtracks, zoals Quincy Jones (In the Heat of the Night, In Cold Blood, The Hot Rock) en Lalo Schifrin (Dirty Harry, de tv-series Mission Impossible, Mannix) op deze bloemlezing niet ontbreken. Maar het meest verrassend zijn de jazzuitstapjes van de allergrootsten uit de wereld van de filmmuziek, van Alex North tot Henry Mancini, van Franz Waxman tot Elmer Bernstein.

Bekende tunes die tot het collectief geheugen horen en minder bekend werk van componisten van topklasse tonen hoe belangrijk de invloed van jazz op de filmmuziek is geweest en nog altijd is. Geniet van de aanstekelijke jazzy tracks en pakkende thema’s uit Bullitt, Dirty Harry, Mannix, Mission Impossible, Peter Gun, The Pink Panther, The Man with the Golden Arm, Who framed Roger Rabbit.

17e World Soundtrack Awards @ Capitole Ghent Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé

- 18 oktober 2017 – World Soundtrack Awards Gala & Concert

- 19 oktober 2017 – Symphonic Jazz Concert