• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

HET UUR VAN DE WOLF: SCORE

Gepubliceerd op: 06-12-2017

Hoe eng zou ‘Jaws’ zijn zónder het tweetonige thema dat John Williams erbij schreef? En wat blijft er over van de douche-scène in ‘Psycho’ als je de krijsende violen van Bernard Herrmann weglaat? Een goeie filmscore kan een film tot een klassieker maken, maar als de muziek níet goed is ‘is alles voor niets geweest’ – aldus regisseur James Cameron.

De enorme budgetten bij Hollywoodfilms leggen een zware verantwoordelijkheid bij de componist, die doorgaans in grote anonimiteit opereert. In de documentaire Score worden vele legendarische componisten, onder wie John Williams, Hans Zimmer, Ennio Morricone en onze eigen Tom Holkenborg (Junkie XL) in de spotlights gezet. Ze laten zien hoe ze te werk gaan. Dankzij een parade aan heerlijke fragmenten uit filmklassiekers is de documentaire een lust voor oog én oor.

Filmmuziek kan om verschillende redenen worden ingezet: om spanning op te roepen, structuur te geven aan een film of om het verhaal een diepere laag te geven en de emoties van de kijker te versterken. Zoals componist Quincy Jones het verwoordt: “Het is emotie-lotion. Wij laten je voelen wat wij willen”.

Regisseur Matt Schrader laat in Score het hele proces aan bod komen: het componeren van herkenbare motieven, het opnemen in de studio met een compleet orkest tot het afmixen; dit alles in nauw overleg met de regisseur van de film, zoals een fraai archieffragment van Steven Spielberg met John Williams laat zien. In de documentaire worden herkenbare scores geanalyseerd: het grootse bigband-geluid waarmee James Bond onoverwinnelijk is gemaakt, de jazzy sound van de Pink Panther en de muzikale wending aan het slot van E.T. waardoor niemand het droog houdt. Een eerbetoon aan een ondergewaardeerde beroepsgroep die met hun composities bijzondere verhalen vertellen.

De documentaire is te zien op 7 december vanaf 22.55 uur op NPO 2.