• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

CARTER BURWELL KOMT NAAR GENT

Gepubliceerd op: 22-03-2018

Film Fest Gent verwelkomt Carter Burwell als centrale gast voor de 18de editie van de World Soundtrack Awards. Nooit eerder werd muziek van de wereldwijd gelauwerde componist, vooral bekend via zijn samenwerking met de gebroeders Coen, live uitgevoerd.

Op 17 oktober ontvangt Film Fest Gent Carter Burwell als eregast tijdens de 18de editie van de World Soundtrack Awards. De Amerikaanse componist wordt gezien als één van de meest briljante filmcomponisten van zijn generatie, niet alleen vanwege zijn aangrijpende scores voor films als Being John Malkovich, In Bruges, Where The Wild Things Are, Twilight, maar ook vooral vanwege zijn unieke samenwerkingen met een aantal van de meest gerespecteerde filmmakers ter wereld. Denk maar aan de gebroeders Coen (Fargo, True Grit, Miller’s Crossing, No Country for Old Men) en Todd Haynes (Carol, Wonderstruck, Mildred Pierce). Eerder dit jaar ontving de veelgeprezen Amerikaanse componist zowel een Oscar- als een Golden Globe-nominatie voor de zwarte komedie Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van Martin McDonagh. In het kader van de volgende editie van het World Soundtrack Awards Gala organiseert Film Fest Gent het allereerste concert met filmmuziek van Carter Burwell. De originele filmscores van zowel Carter Burwell als Nicholas Britell zullen live worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé, en begeleid door filmfragmenten op het grote scherm.

De weg die Carter Burwell aflegde tot zijn succesvolle carrière als filmcomponist, is eerder ongebruikelijk. Aan Harvard College studeert hij zowel animatiefilm als elektronische muziek. Na het afronden van zijn studies begint hij te werken als computerwetenschapper (waarbij hij software schrijft voor automatiseringsprocessen van laboratoria en eiwitanalyse), gaat hij aan de slag als computermodeller én animatiefilmmaker, voordat hij directeur wordt van het Digital Sound Research Centre aan het New York Institute of Technology. Tijdens de jaren ‘80 bouwde Carter een parallelle carrière uit in de muziekwereld, speelde hij met een aantal bands in New York City (The Same, Thick Pigeon, Radiante) en schreef hij muziek voor dans, theater en film. Sinds de gebroeders Coen hem in 1984 inhuurden voor het componeren van een originele score voor hun langspeeldebuut Blood Simple, schreef hij muziek voor meer dan honderd films. Dankzij hun samenwerking voor maar liefst vijftien films is het trio, samen met de Oscar winnende sound designer Skip Lievsay (Gravity), verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen van de ‘sound architecture’ van enkele van de meest opmerkelijke films van de afgelopen 30 jaar, zoals Barton Fink, The Hudsucker Proxy, The Big Lebowski, Fargo, No Country For Old Men en Hail, Caesar! Burwell componeerde ook de muziek voor vier projecten van Todd Haynes, waaronder het recente Wonderstruck en ontving in 2015 een Academy Award-nominatie voor ‘Best Original Score’ voor Carol én een Emmy Award voor de HBO mini-serie Mildred Pierce. Hij heeft verder alle films van regisseur Martin McDonagh van originele muziek voorzien zoals In Bruges, Seven Psychopaths en ook dit jaar de meervoudig bekroonde film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Enkele van zijn andere opmerkelijke filmscores zijn enkele films van Spike Jonze: Being John Malkovich, Adaptation en Where the Wild Things Are; Bill Condon's Gods and Monsters, Mr. Holmes, The Fifth Estate en The Twilight Saga; David O. Russell's Three Kings en Anomalisa, geregisseerd door Duke Johnson en Charlie Kaufman.

18de World Soundtrack Awards Gala Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé: 17 oktober 2018 - Capitole Gent.