• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Nieuws over Nederlandse en buitenlandse films, evenementen, pas verschenen cd’s en veel meer filmmuzieknieuws.

DANIEL PEMBERTON EN CARLOS RAFAEL RIVERA WINNAARS HOOFDPRIJZEN 21STE WSA

DANIEL PEMBERTON EN CARLOS RAFAEL RIVERA WINNAARS HOOFDPRIJZEN 21STE WSA

Daniel Pemberton heeft de Film Composer of the Year Award gewonnen tijdens de 21ste uitreiking van de World Soundtrack Awards in Gent. Carlos Rafael Rivera kaapte de Television Composer of the Year Award weg. Call me Cruella uit Disney’s Cruella werd bekroond met de Best Original Song Award en Nainita Desai won de Discovery of the Year Award. Verder vielen ook Benji Merrison en Dougal Kemp in de prijzen. Eleni Karaindrou ontving de Lifetime Achievement Award.

MUZIEK DE WILDE WAARD OP SPOTIFY

MUZIEK DE WILDE WAARD OP SPOTIFY

Vanaf donderdag 8 September draait in bioscoop Landvast in Alblasserdam de nieuwe Nederlandse natuurfilm De Wilde Waard. Filmmaker Stijn Philips werkte bijna drie jaar aan het project, dat via crowdfunding van de grond kwam en independent geproduceerd is. De film, goed voor twee WFFR nominaties, heeft een originele soundtrack van componist Werner Urban, die tegelijkertijd met de film is uitgekomen.

TWEEDE REEKS NOMINATIES WSA AWARDS BEKEND

TWEEDE REEKS NOMINATIES WSA AWARDS BEKEND

De World Soundtrack Academy maakt een nieuwe reeks genomineerden bekend voor de prestigieuze World Soundtrack Awards 2021: Nainita Desai en Natalie Holt rijgen de nominaties aan elkaar, en Gavin Brivik en Amelia Warner, geen vreemden bij de WSA, keren dit jaar terug in de competitie als mogelijke winnaars van respectievelijk de Discovery of the Year en Public Choice Award. Daarmee zijn alle genomineerden voor de WSA2021 bekend.

GRIEKSE FILMMUZIEK FOCUS FILM FEST GENT 2021

GRIEKSE FILMMUZIEK FOCUS FILM FEST GENT 2021

De 48ste editie van Film Fest Gent - met een focus op Griekse cinema - verwelkomt het jaarlijkse filmmuziekconcert terug na een beproevend jaar zonder live concerten. Op vrijdag 22 oktober 2021 presenteert Film Fest Gent in Opera Gent het concert Great Greek Composers met filmmuziek van onder anderen Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis en Evanthia Reboutsika. De dag nadien worden de beste film- en tv-componisten van het afgelopen jaar gehuldigd tijdens de prestigieuze World Soundtrack Awards.

RYUICHI SAKAMOTO: FILM EN MUZIEK IN EYE (HOLLAND FESTIVAL)

RYUICHI SAKAMOTO: FILM EN MUZIEK IN EYE (HOLLAND FESTIVAL)

Eye Filmmuseum besteedt bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de associate artists van het Holland Festival 2021. Sakamoto’s nieuwste muziektheaterproductie Time gaat tijdens het festival in première, zeven omringende programma’s zijn in juni te zien in Eye. In de schijnwerpers staat ook de Nederlandse filmmaker Frank Scheffer, die naam verwierf met eigenzinnig vormgegeven muziekdocumentaires. Nu gaat zijn nieuwste productie, de operafilm Si Fan, in wereldpremière.

WINNAARS BUMA MUSIC IN MEDIA AWARDS 2021 BEKEND

WINNAARS BUMA MUSIC IN MEDIA AWARDS 2021 BEKEND

Tijdens een speciale online editie zijn vandaag de Buma Music in Media Awards 2021 uitgereikt. In een twaalftal categorieën zijn de componisten van de beste muziek voor film, televisie, radio, reclame, documentaire, podcast en experience bekroond. Tevens is de Buma Music in Motion New Talent Award uitgereikt.

VAN WARMERDAM ONDERSCHEIDEN MET INTERNATIONALE PRIJS

VAN WARMERDAM ONDERSCHEIDEN MET INTERNATIONALE PRIJS

Tijdens de jaarlijkse Cinema Eye Documentary Honors op 9 maart jongstleden in New York kreeg componist Vincent van Warmerdam de Outstanding Original Score Award virtueel uitgereikt voor de Chileense documentaire The Mole Agent van regisseur Maite Alberda.

NOMINATIES GOLDEN GLOBES

NOMINATIES GOLDEN GLOBES

Vanwege de pandemie worden de Golden Globes dit jaar later uitgereikt. Normaal gesproken vindt de uitreiking begin januari plaats. Dit jaar is die plechtigheid op zondag 28 februari in Beverly Hills.

Inzendingen Buma Music in Media Awards 2021 geopend

Inzendingen Buma Music in Media Awards 2021 geopend

Door de jaren heen zijn er steeds weer reclames, films, games en televisieseries die opvallen door hun gebruik van muziek. Door het onderscheidend en beeldend vermogen van muziek is er aan bijna elke mediaproductie wel een componist of muzikant verbonden. Om deze belangrijke rol in films, games, reclames, trailers, documentaires, podcasts en televisieseries te onderstrepen reikt Buma Music in Motion elk jaar de Buma Awards Music in Media Categories uit. Adverteerders, bureaus, componisten, muzikanten, producers en regisseurs kunnen zich vanaf vandaag inschrijven om hierop kans te maken.

DASCHA DAUENHAUER WINT EUROPESE FILMPRIJS

DASCHA DAUENHAUER WINT EUROPESE FILMPRIJS

Dit jaar worden de Europese filmprijzen voor het eerst onder de noemer “EFAs at Eight” uitgereikt gedurende een reeks virtuele evenementen die t/m 12 december ‘s avonds om 20.00 uur voor iedereen live via een stream te volgen zijn (europeanfilmawards.eu). Vanavond zijn de Excellence Awards bekendgemaakt. De presentatie was in handen van EFA-president Wim Wenders en EFA-directeur Marion Döring.

WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2020

WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2020

Hildur Guðnadóttir wint de Film Composer of the Year Award en Nicholas Britell de TV Composer of the Year Award tijdens de 20ste World Soundtrack Awards. De uitreiking vond dit jaar digitaal plaats.

NOMINATIES WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2020

NOMINATIES WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2020

Film Fest Gent kondigt namens de WSAcademy de genomineerden aan van zijn jaarlijkse en wereldvermaarde World Soundtrack Awards, die dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Onder de genomineerden voor de verjaardagseditie zijn Alexandre Desplat - die dit jaar ook eregast is-, Thomas Newman, Benjamin Wallfish en John Williams.

FILM FEST GENT EERT FILMCOMPONISTEN MET ALBUM

FILM FEST GENT EERT FILMCOMPONISTEN MET ALBUM

Om de twintigste verjaardag van de World Soundtrack Awards te vieren, wijdt Film Fest Gent zijn jaarlijkse album aan alle winnaars van de World Soundtrack Film Composer of the Year Award in de twee voorbije decennia. Het album verschijnt op 23 oktober 2020 onder de noemer World Soundtrack Awards: Tribute to the Film Composer. De muzikale uitvoering is zoals steeds in handen van Brussels Philharmonic onder leiding van maestro Dirk Brossé.

MUZIEK LEGENDARISCHE TV-SERIE VOYAGE TO THE BOTTOM OF THE SEA OP 4 CD’S

MUZIEK LEGENDARISCHE TV-SERIE VOYAGE TO THE BOTTOM OF THE SEA OP 4 CD’S

Voyage to the Bottom of the Sea was een populaire serie uit de jaren 1964-1968 van producent Irwin Allen vol spanning, onderzeeëractie en speciale effecten, die de basis zou leggen voor series als Lost in Space (1965-1968), The Time Tunnel (1967-1968) en Land of the Giants (1968-1970). De serie bestond uit 110 afleveringen met acteurs als Richard Basehart, David Hedison en Robert Dowdell.

WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2020 WORDT ONLINE MUZIEKFEEST

WORLD SOUNDTRACK AWARDS 2020 WORDT ONLINE MUZIEKFEEST

De 20ste World Soundtrack Awards gaan dit jaar door als een online filmmuziekfeest, gelivestreamd vanuit Kinepolis Gent, waar de ceremonie zelf zal plaatsvinden. Zo krijgt het internationale publiek de kans om van overal ter wereld de awardceremonie te volgen op een veilige en coronaproof manier. Het WSA-gala sluit Film Fest Gent af.

MARCO BELTRAMI OVER LE MANS '66

MARCO BELTRAMI OVER LE MANS '66

Op het laatste Film Fest Gent was Marco Beltrami eregast. In het kader van de uitreiking van de World Soundtrack Awards werd muziek uit diverse scores van hem uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Dirk Brossé.

GRAMMY NOMINATIES ZIJN BEKEND

GRAMMY NOMINATIES ZIJN BEKEND

De nominaties voor de jaarlijkse Grammy Awards zijn bekendgemaakt. In liefst 87 categorieën zijn talloze artiesten, componisten en musici genomineerd. De prijzen worden op 26 januari 2020 uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles.

NOMINATIES HMMA BEKEND

NOMINATIES HMMA BEKEND

In Hollywood zijn de nominaties voor de Hollywood Music in Media Awards bekendgemaakt, de eerste filmmuziekprijzen van het nieuwe prijzenseizoen.

Nicholas Britell en Hildur Guðnadóttir zegevieren in Gent

Nicholas Britell en Hildur Guðnadóttir zegevieren in Gent

Nicholas Britell, Hildur Guðnadóttir (foto), Lady Gaga, Frédéric Vercheval, Michael Abels, John Powell en Pierre Charles zijn in de prijzen gevallen tijdens de 19de World Soundtrack Awards, een van de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. Frédéric Devreese en Krzysztof Penderecki ontvingen allebei een Lifetime Achievement Award.

NOG MEER NOMINATIES WORLD SOUNDTRACK AWARDS

NOG MEER NOMINATIES WORLD SOUNDTRACK AWARDS

De World Soundtrack Academy maakt de namen bekend van de genomineerden in de categorieën Best Score for a Belgian Production, SABAM Award for Best Young International Composer en de Public Choice Award. Opvallend: veel diversiteit onder de genomineerden, zowel qua achtergrond, scholing als qua muzikale taal.

GHOST STORY VAN PHILIPPE SARDE OPNIEUW OP CD

GHOST STORY VAN PHILIPPE SARDE OPNIEUW OP CD

Quartet Records, Universal Pictures, Universal Music Group en Geffen Records presenteren de langverwachte uitgebreide uitgave van de meesterlijke score van Philippe Sarde voor Ghost Story (1981), geregisseerd door John Irvin. De hoofdrollen werden gespeeld door Fred Astaire, Melvyn Douglas, Douglas Fairbanks Jr., John Houseman, Craig Wasson en Alice Krige.

EYE ON SOUND: TALES OF THE FUTURE

EYE ON SOUND: TALES OF THE FUTURE

Met Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Tales of the Future verhaalt hoe de synthesizer uitgroeide tot onmisbaar instrument in de filmmuziek. Hedendaagse musici en componisten gaan met de erfenis aan de slag, in opdracht van Eye. Zo treedt Palmbomen II op bij twee afleveringen van de legendarische tv-serie Miami Vice (1984-1989). Palmbomen II is sterk beïnvloed is door jaren tachtig-synthesizermuziek. Electro-artiest Torus vertolkt live zijn score voor Andrej Tarkovski’s klassieker Stalker (1979). Use Knife, alias Stef Heeren en Kwinten Mordijck, begeleiden live La coquille et le clergyman, in een samenwerking met ADE.

BUMA AWARDS UITGEREIKT

BUMA AWARDS UITGEREIKT

Afgelopen avond zijn in Amsterdam de jaarlijkse Buma Awards uitgereikt voor muziek in film, televisie, radio, documentaire en reclame.

NOMINATIES BUMA AWARDS MUSIC IN MEDIA CATEGORIES BEKEND

NOMINATIES BUMA AWARDS MUSIC IN MEDIA CATEGORIES BEKEND

Wie maakte er afgelopen jaar de beste muziek voor film, televisie, radio, documentaire, en reclame? Dinsdag 21 mei worden tijdens Buma Music in Motion in de Tolhuistuin in Amsterdam de winnaars van de Buma Awards Music in Media Categories bekendgemaakt. Deze week werden de 24 genomineerden verdeeld in zeven categorieën bekend. Naast deze prestigieuze muziek-vakprijzen reikt de jury ook een Buma Music in Motion New Talent Award uit om nieuw talent in de schijnwerpers te zetten.

NIEUWE SCORE VAN RUTGER REINDERS

NIEUWE SCORE VAN RUTGER REINDERS

Afgelopen donderdag ging de nieuwe film van Sacha Polak in roulatie. Dirty God verhaalt over een jonge Britse moeder die door haar ex werd aangevallen met een bijtend zuur waardoor haar gezicht gedeeltelijk is verminkt.

VOX LUX VAN SCOTT WALKER

VOX LUX VAN SCOTT WALKER

In de filmtheaters draait momenteel Vox Lux van regisseur Brady Corbet met Nathalie Portman in de rol van Celeste, een popzangeres met een getroebleerd verleden.

THE AFTERMATH VAN MARTIN PHIPPS

THE AFTERMATH VAN MARTIN PHIPPS

In de bioscopen draait momenteel de film The Aftermath van James Kent met in de hoofdrollen Keira Knightley, Jason Clarke en Alexander Skarsgård. Dit passievolle drama voltrekt zich vlak na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Hamburg.

MARCO BELTRAMI IS CENTRALE GAST TIJDENS 19DE WORLD SOUNDTRACK AWARDS

MARCO BELTRAMI IS CENTRALE GAST TIJDENS 19DE WORLD SOUNDTRACK AWARDS

Op 18 oktober verwelkomt de World Soundtrack Awards Marco Beltrami, tweevoudig Oscar-genomineerde componist en één van de meest briljante filmcomponisten van zijn generatie, bekend om zijn unieke samenwerkingen met enkele van 's werelds meest gerespecteerde en iconische filmmakers zoals Kathryn Bigelow, James Mangold, Guillermo Del Toro, Wes Craven, Bertrand Tavernier, Tommy Lee Jones en Jean-François Richet.

NOMINATIES INTERNATIONALE FILMMUZIEKCRITICI BEKENDGEMAAKT

NOMINATIES INTERNATIONALE FILMMUZIEKCRITICI BEKENDGEMAAKT

Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt van de International Film Music Critics Association (IFMCA). Nominaties zijn er in vijftien categorieën. Dit jaar werd ook een Nederlandse filmcomponist genomineerd: Matthijs Kieboom kreeg een nominatie in de categorie 'documentaire' voor Wild.

MICHEL LEGRAND OVERLEDEN

MICHEL LEGRAND OVERLEDEN

In Parijs is vandaag componist en pianist Michel Legrand op 86-jarige leeftijd overleden. Legrand behoorde tot de generatie Franse filmcomponisten die in de jaren ’60 furore maakten in eigen land maar ook daarbuiten. Georges Delerue, Maurice Jarre en de onlangs overleden Francis Lai behoorden met Legrand tot deze generatie.

WELCOME TO MARWEN VAN ALAN SILVESTRI

WELCOME TO MARWEN VAN ALAN SILVESTRI

2018 was voor Alan Silvestri een voorspoedig jaar. Voor het immens populaire Avengers: Infinity War schreef hij de muziek en daarnaast verving hij John Williams voor Ready Player One van Steven Spielberg. In tegenstelling tot deze twee was de derde film van 2018 een grote flop, althans in de Verenigde Staten.

NOMINATIES GRAMMY AWARDS BEKEND

NOMINATIES GRAMMY AWARDS BEKEND

Het prijzenseizoen is nu echt van start gegaan: na de nominaties voor de Golden Globe gisteren werden vandaag de nominaties voor de Grammy Awards bekendgemaakt. Voor de 61ste keer worden deze prestigieuze prijzen uitgereikt.

ROBIN HOOD VAN JOSEPH TRAPANESE

ROBIN HOOD VAN JOSEPH TRAPANESE

Deze week ging Robin Hood van Otto Bathurst in roulatie, een nieuwe film over de legendarische Engelse volksheld die dit keer wordt gespeeld door Taron Egerton. De avonturenfilm zit vol actie, humor en een vleugje romantiek. Echt vernieuwend is het allemaal niet na de Robin Hood-film van Guy Ritchie van vorig jaar, wel over het algemeen vermakelijk.

FRANCIS LAI OVERLEDEN

FRANCIS LAI OVERLEDEN

Vandaag overleed de Franse filmcomponist Francis Lai op 86-jarige leeftijd. Hij brak in 1966 door met de muziek van Un homme et une femme van regisseur Claude Lelouch met wie hij nadien aan tientallen films heeft samengewerkt zoals Vivre pour vivre (1967), Le voyou (1970), La bonne année (1973), Les uns et les autres (1981) en Chacun sa vie (2017).

MUZIKAAL EERBETOON MORRICONE

MUZIKAAL EERBETOON MORRICONE

In november 2018 wordt Ennio Morricone 90 jaar. De oudste en nog actieve filmcomponist aller tijden. Ennio Morricone is bij veel Nederlanders bekend door zijn muziek voor de klassieke western Once Upon a Time in the West. Velen hebben de soundtrack-lp van deze film, onder de titel Het Gebeurde in het Westen, in de kast staan. Het hoofdthema van de film staat al jaren in de top 2000 van Radio 2.

Jóhann Jóhannsson wint postuum hoofdprijs WSA in Gent

Jóhann Jóhannsson wint postuum hoofdprijs WSA in Gent

Vanavond werden tijdens het 45ste Film Fest Gent voor de 18de keer de World Soundtrack Awards uitgereikt, een van de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. De winnaars vanavond waren Jóhann Jóhannsson, Ramin Djawadi, Kendrick Lamar, Rutger Reinders, Tamar-kali, Laurent Eyquem, Logan Nelson en Philippe Sarde, die de Lifetime Achievement Award in ontvangst nam.

ZWARTE DAG VOOR DE FILMMUZIEK

ZWARTE DAG VOOR DE FILMMUZIEK

Vandaag, 1 oktober, overleden filmcomponist Stelvio Cipriani op 81-jarige leeftijd en de beroemde chansonnier Charles Aznavour – op de respectabele leeftijd van 94 – die ook enkele scores op zijn naam heeft staan.

TWEEDE RONDE GENOMINEERDEN WORLD SOUNDTRACK AWARDS BEKENDGEMAAKT

TWEEDE RONDE GENOMINEERDEN WORLD SOUNDTRACK AWARDS BEKENDGEMAAKT

Na de nominaties voor Best Film, TV Composer en Song maakt de World Soundtrack Academy een tweede ronde genomineerden bekend. Het gaat om de nominaties voor Best Original Score for a Belgian Production, Discovery of the Year, SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer en Public Choice Award. Daarbij valt de doorbraak op van de vrouwelijke componisten in de nominaties voor Discovery of the Year. Met drie op de vijf zijn ze in de meerderheid en dat houdt beloftes in voor de toekomst.

LALO SCHIFRIN KRIJGT ERE OSCAR

LALO SCHIFRIN KRIJGT ERE OSCAR

De Argentijnse filmcomponist Lalo Schifrin krijgt in november een speciale Oscar. Tijdens de Governors Award ceremonie op 18 november ontvangt hij de onderscheiding.

Amerikaanse cello-diva Maya Beiser treedt op tijdens festival Cello & Film in Eye Filmmuseum

Amerikaanse cello-diva Maya Beiser treedt op tijdens festival Cello & Film in Eye Filmmuseum

De derde aflevering van Cello & Film, het minifestival voorafgaand aan de Cello Biënnale Amsterdam in oktober, brengt beroemde cellisten, bijzondere gasten en filmmakers bij elkaar. Er klinkt nieuw geschreven cellomuziek bij filmfragmenten uit de begintijd van de cinema, klassiekers, documentaires en experimentele cinema. Heel bijzonder is de komst van twee cellodiva’s: Maya Beiser (foto) en Maya Fridman spelen live bij de films van respectievelijk de Amerikaanse found footage-specialist Bill Morrison en de Italiaanse kunstenaar Paolo Gioli.

Complete score van The Valley of Gwangi

Complete score van The Valley of Gwangi

Voor het eerst is de complete score van The Valley of Gwangi van Jerome Moross op cd uitgebracht. De film stamt uit 1969 en is geregisseerd door Jim O’Connolly met special effecten van Ray Harryhausen die ook verantwoordelijk was voor films als Jason and the Argonauts en diverse Sinbad films. Deze film past hier ook mooi tussen met hoofdrollen voor James Franciscus, Gila Golan en Laurence Naismith.

PHILIPPE SARDE KRIJGT EREPRIJS IN GENT

PHILIPPE SARDE KRIJGT EREPRIJS IN GENT

In het kader van de World Soundtrack Awards viert Film Fest Gent Philippe Sardes indrukwekkende carrière met de uitreiking van de Lifetime Achievement Award gevolgd door een bloemlezing van zijn filmmuziek. De Franse filmcomponist staat bekend voor de veelzijdigheid in zijn muziek, gaande van indrukwekkend symfonisch werk naar pure jazz. Sarde werkte samen met verschillende vooraanstaande regisseurs zoals Claude Sautet, Bertrand Tavernier, Yves Boisset, André Téchiné, Roman Polanski, Jean-Jacques Annaud, Marco Ferreri, Jacques Doillon en zelfs Robert Bresson.

WINNAARS BUMA AWARDS BEKEND

WINNAARS BUMA AWARDS BEKEND

Vanavond zijn er drie Buma Awards uitgereikt tijdens het Buma Music in Motion Dinner in het New York Film Academy Café in Amsterdam. De prestigieuze prijzen voor de makers van muziek zijn uitgereikt in de nieuwe categorieën ‘beste muziek voor documentaires, korte films en Telefilms’, ‘beste muziek in trailers’ en ‘beste gebruik van bestaande muziek (sync) in reclame, televisie, film en online’. Componist Hans Nieuwenhuijsen (28 jaar, Amsterdam) mocht de Buma Music in Motion New Talent Award in ontvangst nemen. Buma Music in Motion organiseert dit jaar haar achtste editie.

10 Nederlandse componisten en producers maken kans op een Buma Award

10 Nederlandse componisten en producers maken kans op een Buma Award

Tien Nederlandse componisten en producers, verdeeld over 3 categorieën, hebben vandaag een nominatie ontvangen voor een Buma Award, de belangrijkste onderscheidingen binnen de Nederlandstalige muziekindustrie. Daarnaast zijn er drie jonge componisten genomineerd voor de Buma Music in Motion New Talent Award.

BIJZONDERE UITGAVE VAN IL GATTOPARDO

BIJZONDERE UITGAVE VAN IL GATTOPARDO

In 1963 won Il gattopardo van Luchino Visconti de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. De verfilming van Di Lampedusa’s roman over de Risorgimento, de eenwording van Italië in de tweede helft van de negentiende eeuw, duurde ruim drie uur en had hoofdrollen voort Burt Lancaster en het ideale liefdespaar Alain Delon en Claudia Cardinale.

Compositiewedstrijd voor jonge internationale filmcomponisten

Compositiewedstrijd voor jonge internationale filmcomponisten

Jong internationaal filmmuziektalent krijgt opnieuw de kans om de felbegeerde SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer binnen te halen. Deze prijs werd in het leven geroepen door de World Soundtrack Academy en staat gelijk aan € 2.500. De composities van de drie finalisten zullen live worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé tijdens het World Soundtrack Awards Gala & Concert op 17 oktober van dit jaar in Capitole, Gent.

NU OOK SHORTLIST BIJ MUZIEK OSCARS

NU OOK SHORTLIST BIJ MUZIEK OSCARS

Vanaf volgend jaar zal in de muziekcategorieën van de Academy Awards (beste originele score en beste originele liedje) een shortlist met vijftien kandidaten worden gepresenteerd, waarna middels een nieuwe stemronde vijf nominaties overblijven in beide categorieën.

HOSTILES VAN MAX RICHTER

HOSTILES VAN MAX RICHTER

In de bioscopen draait momenteel de film Hostiles van regisseur Scott Cooper. In deze western worden de hoofdrollen gespeeld door Christisan Bale, Wes Studi en Rosamund Pike. De muziek van de film werd geschreven door de Duitse componist Max Richter die vorig jaar nog opviel met zijn scores voor The Sense of an Ending en de tv-serie The Leftovers.

CARTER BURWELL KOMT NAAR GENT

CARTER BURWELL KOMT NAAR GENT

Film Fest Gent verwelkomt Carter Burwell als centrale gast voor de 18de editie van de World Soundtrack Awards. Nooit eerder werd muziek van de wereldwijd gelauwerde componist, vooral bekend via zijn samenwerking met de gebroeders Coen, live uitgevoerd.

BANKIER VAN HET VERZET VAN MERLIJN SNITKER

BANKIER VAN HET VERZET VAN MERLIJN SNITKER

In de bioscopen draait momenteel de grote Nederlandse film Bankier van het verzet van Joram Lürsen. De film verhaalt over de broers Van Hall die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim een fortuin vergaarden waarmee diverse activiteiten van het verzet werden gefinancierd. Barry Atsma, Jacob Derwig en Pierre Bokma spelen de hoofdrollen in dit spannende verzetsdrama.

ALEXANDRE DESPLAT WINT OSCAR

ALEXANDRE DESPLAT WINT OSCAR

Zoals te verwachten viel heeft Alexandre Desplat de Oscar voor de beste muziek gewonnen. Hij won de prijs met zijn score voor de film The Shape of Water van Guillermo del Toro.

ARNAUD REBOTINI WINT CÉSAR

ARNAUD REBOTINI WINT CÉSAR

In Parijs heeft gisteravond muzikant Arnaud Rebotini met zijn score voor 120 battements par minute de César gewonnen voor de beste originele muziek.

JONNY GREENWOOD WINT HOOFDPRIJS IFMCA AWARDS

JONNY GREENWOOD WINT HOOFDPRIJS IFMCA AWARDS

Jonny Greenwood is met mijn score voor de film Phantom Thread de grote winnaar geworden bij de jaarlijkse prijzen van de International Film Music Critics Association (IFMCA). Volgens het genootschap van internationale filmmuziekcritici was Phantom Thread de beste score van 2017. Daarnaast won Greenwood de prijs in de categorie Beste score voor een dramatische film.

DE AVOND VAN DE FILMMUZIEK

DE AVOND VAN DE FILMMUZIEK

Volgende week is het weer zover: in het Concertgebouw in Amsterdam vindt op drie avonden de jaarlijkse Avond van de filmmuziek plaats. Dit jaar is het de vijfde keer dat dit avondvullende filmmuziekprogramma wordt georganiseerd, en wel op dinsdag 27 februari, woensdag 28 februari en donderdag 1 maart.

ALEXANDRE DESPLAT WINT BAFTA AWARD

ALEXANDRE DESPLAT WINT BAFTA AWARD

In Londen heeft Alexandre Desplat vanavond de BAFTA Award gewonnen voor zijn score voor de film The Shape of Water. In totaal drie BAFTA's won de film van regisseur Guillermo del Toro.

JÓHANN JÓHANNSSON OVERLEDEN

JÓHANN JÓHANNSSON OVERLEDEN

In zijn woonplaats Berlijn is vrijdag op 48-jarige leeftijd de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson onverwacht overleden. Vijf jaar geleden brak Jóhannsson door naar een groot filmpubliek met zijn ijzingwekkende score voor Prisoners. Met Denis Villeneuve, de regisseur van Prisoners, zou hij nadien samenwerken voor Sicario (2015). Voor deze indringende score ontving de componist zijn tweede Oscarnominatie. Zijn eerste ontving hij voor zijn gevoelige score voor The Theory of Everything (2014) van regisseur James Marsh.

NOMINATIES INTERNATIONALE FILMMUZIEKCRITICI BEKEND

NOMINATIES INTERNATIONALE FILMMUZIEKCRITICI BEKEND

Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt van de International Film Music Critics Association (IFMCA) voor het jaar 2017. John Williams werd in de belangrijkste categorie - Beste score - liefst tweemaal genomineerd. Daarnaast zijn er nominaties in veertien andere categorieën.

BLADMUZIEK MY NAME IS NOBODY ALS PDF

BLADMUZIEK MY NAME IS NOBODY ALS PDF

Gisteren ging in de Nederlandse filmtheaters de documentaire My name is nobody van Denise Janzée in roulatie. De regisseuse gaat in deze documentaire op zoek naar de anonieme mens, in dit geval de kleine jongen die op een foto uit 1937 staat tussen twee latere filmgrootheden: Sergio Leone en Ennio Morricone.

GEVOELIGE SCORE VAN CARTER BURWELL

GEVOELIGE SCORE VAN CARTER BURWELL

Deze week is Three Billboards Outside Ebbing, Missouri in Nederland in roulatie gegaan. In deze film van Martin McDonagh draait alles om de door Frances McDormand gespeelde moeder die de autoriteiten uitdaagt om nieuw leven te blazen in het in het slop geraakte onderzoek naar de moord op haar dochter. Daartoe voorziet zij drie billboards langs de kant van een kleine weg in Ebbing, Missouri van uitdagende teksten.

1928 MORRICONE 2018

1928 MORRICONE 2018

In 2018 wordt Ennio Morricone 90 jaar. De oudste en nog actieve filmcomponist aller tijden. Ennio Morricone is bij veel Nederlanders bekend door zijn muziek voor de klassieke western Once Upon a Time in the West. Velen hebben de soundtrack-lp van deze film, onder de titel Het Gebeurde in het Westen, in de kast staan. Het hoofdthema van de film staat al jaren in de top 2000 van Radio 2.

GOLDEN GLOBE VOOR DESPLAT

GOLDEN GLOBE VOOR DESPLAT

In Beverly Hills zijn voor de 75ste maal de Golden Globes uitgereikt. Tot beste originele score van 2017 is The Shape of Water van Alexandre Desplat gekozen.

SYMFONISCHE SCORE VAN JUMANJI

SYMFONISCHE SCORE VAN JUMANJI

In de bioscopen draait sinds donderdag de nieuwe avonturenfilm met een knipoog Jumanji: Welcome to the Jungle van Jake Kasdan. Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan spelen de hoofdrollen in de vervolgfilm op het succesvolle Jumanji uit 1995.

KNOCK VAN CYRILLE AUFORT

KNOCK VAN CYRILLE AUFORT

In de bioscoop draait momenteel de Franse komedie Knock van Lorraine Lévy. De populaire Franse acteur Omar Sy speelt de titelfiguur, huisarts Knock, die in een Zuid-Franse dorpje met zijn ongebruikelijke praktijk het leven van de plaatselijke bevolking op zijn kop zet, met verrassende gevolgen.

EUROPESE FILMPRIJZEN UITGEREIKT

EUROPESE FILMPRIJZEN UITGEREIKT

In Berlijn werden zaterdagavond de Europese filmprijzen uitgereikt. Grote winnaar was de Zweedse productie The Square van Ruben Östlund die in totaal zes prijzen won, waaronder die voor beste film, regisseur en acteur (Claes Bang).

HET UUR VAN DE WOLF: SCORE

HET UUR VAN DE WOLF: SCORE

Hoe eng zou ‘Jaws’ zijn zónder het tweetonige thema dat John Williams erbij schreef? En wat blijft er over van de douche-scène in ‘Psycho’ als je de krijsende violen van Bernard Herrmann weglaat? Een goeie filmscore kan een film tot een klassieker maken, maar als de muziek níet goed is ‘is alles voor niets geweest’ – aldus regisseur James Cameron.

JONNY GREENWOOD VALT IN DE PRIJZEN

JONNY GREENWOOD VALT IN DE PRIJZEN

Gisteren werden in Los Angeles de prijzen bekendgemaakt van de filmcritici uit deze stad, verenigd in de Los Angeles Film Critics Association (LAFCA). Sinds 1975 worden jaarlijks door dit genootschap van critici prijzen in vele categorieën uitgereikt.

GRAMMYNOMINATIES BEKENDGEMAAKT

GRAMMYNOMINATIES BEKENDGEMAAKT

Voor de zestigste keer worden over twee maanden de Grammy Awards uitgereikt. Tijdens deze ceremonie worden in totaal in 84 categorieën prijzen uitgereikt. In drie van deze categorieën speelt filmmuziek een rol.

LUIS BACALOV OVERLEDEN

LUIS BACALOV OVERLEDEN

In Rome overleed afgelopen woensdag op 84-jarige leeftijd de Argentijns/Italiaanse componist Luis Bacalov. Als componist van meer dan 150 scores is hij vooral bekend geworden door zijn werk voor enkele spaghettiwesterns uit de jaren ’60 en ’70. Enkele stukken uit deze scores werd later door Quentin Tarantino nieuw leven ingeblazen door ze op de soundtrack van films als Kill Bill en Django Unchained te hergebruiken. Die hernieuwde kennismaking voltrok zich een decennium nadat Bacalov in 1996 een Oscar had gewonnen voor zijn kleine, gevoelige score voor Il postino (1994) van Michael Radford.

BROERS GALPERINE WINNEN EUROPESE FILMPRIJS

BROERS GALPERINE WINNEN EUROPESE FILMPRIJS

De European Film Academy kondigt de eerste zeven winnaars aan die zaterdagavond 9 december tijdens de 30ste European Film Awards Ceremonie in Berlijn geëerd worden. Een speciale zevenkoppige jury heeft in Berlijn de winnaars gekozen in de categorieën Cinematografie, Montage, Production design, Haar & Make-up, Muziek en Geluid.

MURDER ON THE ORIENT EXPRESS VAN PATRICK DOYLE

MURDER ON THE ORIENT EXPRESS VAN PATRICK DOYLE

In de bioscopen draait momenteel een nieuwe versie van Murder on the Orient Express. Agatha Christie schreef deze geliefde whodunit die in 1934 verscheen, het jaar waarin de film van Kenneth Branagh zich afspeelt, en wel tijdens een treinreis die begint in Istanbul met als eindbestemming Londen. De trein blijft echter steken in de sneeuw in het vooroorlogse Joegoslavië, waardoor Hercule Poirot (gespeeld door Branagh) de tijd heeft om een moord aan boord van de trein op te lossen.

TWEE SCORES VAN QUINCY JONES

TWEE SCORES VAN QUINCY JONES

Een opmerkelijke release is deze cd met twee scores van Quincy Jones voor films die eind jaren ’60 verschenen. Mackenna’s Gold (1969) van J. Lee Thompson was een grote western met Gregory Peck, Omar Sharif en Telly Savalas in de hoofdrollen. Filmcomponist Dimitri Tiomkin produceerde de film met Carl Foreman en dat mag net zo opmerkelijk worden genoemd.

NOMINATIES HMMA BEKENDGEMAAKT

NOMINATIES HMMA BEKENDGEMAAKT

In Hollywood zijn gisteren de nominaties bekendgemaakt voor de Hollywood Music in Media Awards (HMMA). Met deze prijzen die op 17 november aanstaande in Hollywood voor de achtste keer worden uitgereikt, begint het traditionele jaarlijkse prijzenseizoen dat in maart volgend jaar culmineert in de Oscaruitreiking.

GEORGES DELERUE AWARD VOOR DAN ROMER

GEORGES DELERUE AWARD VOOR DAN ROMER

Afgelopen weekend werd Film Fest Gent afgesloten. ‘Zagros’, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa, werd tijdens de slotavond van het festival bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar het coming-of-agedrama ‘A Ciambra’ van Jonas Carpignano, dit jaar de Italiaanse inzending voor de Oscars.

JÓHANN JÓHANNSSON BESTE COMPONIST IN GENT

JÓHANN JÓHANNSSON BESTE COMPONIST IN GENT

Tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards in Gent is Jóhann Jóhannsson gekozen tot beste componist van het jaar. Rupert Gregson-Williams werd uitgeroepen tot beste televisiecomponist van het jaar. David Shire mocht de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen en was, samen met Terence Blanchard en Joe Kraemer, ook een van de eregasten tijdens het aansluitende concert (de drie componisten staan v.l.n.r. op de foto: Kraemer, Shire en Blanchard).

SCORE BLADE RUNNER 2049 OP 2 CD’S

SCORE BLADE RUNNER 2049 OP 2 CD’S

Na lang wachten is onlangs Blade Runner 2049, het vervolg op Blade Runner (1982) van Ridley Scott, in roulatie gegaan. Denis Villeneuve regisseerde deze bijna drie uur durende sciencefictionfilm over de belevenissen van Ryan Gosling die op replicanten jaagt in het Los Angeles van 2049. Sylvia Hoeks, Jared Leto en Harrison Ford spelen andere hoofdrollen.

IN BLUE VAN MINCO EGGERSMAN

IN BLUE VAN MINCO EGGERSMAN

In de filmtheaters draait sinds kort In Blue van regisseur Jaap van Heusden. In dit in Roemenië opgenomen drama draait alles om de onwaarschijnlijke liefde tussen een Nederlandse stewardess (Maria Kraakman) en een Roemeens jongen (Bogdan Iancu) die door de straten van Boekarest zwerft.

VICTORIA AND ABDUL VAN THOMAS NEWMAN

VICTORIA AND ABDUL VAN THOMAS NEWMAN

Stephen Frears regisseerde niet zonder ironie en met de van hem bekende zwarte humor dit historische drama dat zich afspeelt eind 19de eeuw en waarin de Britse koningin Victoria een bijzondere vriendschap sluit met haar bediende Abdul Karim uit toenmalig Brits Indië.

TWEEDE RONDE WSA-GENOMINEERDEN BEKEND

TWEEDE RONDE WSA-GENOMINEERDEN BEKEND

Na de nominaties voor Best Composer, Score en Song maakt de World Soundtrack Academy nu ook een tweede lading genomineerden bekend: voor Best Original Score for a Belgian Production, Discovery of the Year, SABAM Award for Best Young International Composer en Public Choice Award.

MORRICONE VOLGENDE WEEK IN ROTTERDAM

MORRICONE VOLGENDE WEEK IN ROTTERDAM

Over precies acht dagen zal filmcomponist Ennio Morricone zijn opwachting maken voor een concert in de Ahoy in Rotterdam. Dit concert vindt plaats in het kader van The 60 Years of Music Tour.

VROLIJKE SCORE VAN THE BIG SICK

VROLIJKE SCORE VAN THE BIG SICK

The Big Sick is een opmerkelijke romantische komedie van regisseur Michael Showalter. Acteur Kumail Nanjiani schreef met Emily V. Gordon het script en speelt de hoofdrol onder zijn eigen naam Kumail. Zoe Kazan speelt de vrouw met wie hij iets moois wil beginnen, maar dat gaat allemaal niet zo eenvoudig, blijkt al gauw.

THRILLERMUZIEK VAN ROMBI

THRILLERMUZIEK VAN ROMBI

Ook voor L’amant double, de nieuwe film van François Ozon, schreef Philippe Rombi de muziek. Marine Vacth, Jérémie Renier en Jacqueline Bisset spelen de hoofdrollen in deze thriller.

AANGENAME ACTIEMUZIEK VAN DESPLAT

AANGENAME ACTIEMUZIEK VAN DESPLAT

Valerian and the City of a Thousand Planets is een oogverblindend spektakel van de Franse regisseur Luc Besson. In de naar verluidt duurste Europese film tot nu toe spelen Dane DeHaan en Cara Delevingne de hoofdrollen met opvallende bijrollen voor onder meer Rihanna, Ethan Hawke en Herbie Hancock.

HELSE MUZIEK IN DUNKIRK

HELSE MUZIEK IN DUNKIRK

In Dunkirk van Christopher Nolan wordt weinig gesproken. Dat hoeft ook niet, de beelden spreken voor zich in deze oorlogsfilm over de evacuatie van meer dan 300.000 geallieerde soldaten, voornamelijk Britse, van de stranden bij Duinkerken naar de overkant, naar Engeland.

THE QUIET MAN VOOR DE LAATSTE UREN

THE QUIET MAN VOOR DE LAATSTE UREN

Sommige scores bieden net wat meer dan alleen een ideale muzikale omlijsting van een film. De score die Victor Young schreef voor de film The Quiet Man (1952) van John Ford is er zo een. John Williams rekende deze score tot een inspiratiebron voor zijn eigen werk.

PUBLIEK KAN FAVORIETE SOUNDTRACK KIEZEN

PUBLIEK KAN FAVORIETE SOUNDTRACK KIEZEN

Net als voorgaande jaren kan het publiek wederom kiezen welke soundtrack de beste was van het afgelopen jaar: voor een speelfilm die werd uitgebracht tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017. De publieksprijs is een van de belangrijkste prijzen die wordt uitgereikt op het World Soundtrack Awards Gala & Concert van 18 oktober aanstaande.

SPANNENDE SCORE VAN MY COUSIN RACHEL

SPANNENDE SCORE VAN MY COUSIN RACHEL

Deze week nieuw in de bioscoop is de romantische thriller My Cousin Rachel van Roger Michell. Rachel Weisz speelt de mysterieuze Rachel en Sam Claflin is de jonge Philip die geheel betoverd raakt door deze vrouw.

CONCERT HANS ZIMMER UITVERKOCHT

CONCERT HANS ZIMMER UITVERKOCHT

Volgende week komt Hans Zimmer naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Op woensdag 21 juni geeft de Duitse filmcomponist hier een concert in het kader van zijn concertreeks Live on Tour 2017. Volgens de site van de Ziggo Dome is dit langverwachte concert uitverkocht.

MUZIEK DUEL IN THE SUN COMPLEET OP CD

MUZIEK DUEL IN THE SUN COMPLEET OP CD

Duel in the Sun ging in de Verenigde Staten eind 1946 in première. Producent was David O. Selznick die met deze megalomane western zijn succes van Gone With the Wind acht jaar eerder probeerde te evenaren, maar daar jammerlijk in faalde. Door de jaren heeft de film echter aan aanzien gewonnen. Jennifer Jones en Gregory Peck spelen de hoofdrollen in dit westernepos dat geregisseerd werd door King Vidor – officieel althans, want er waren meer regisseurs betrokken waaronder die illustere producent.

COMPOSITIEWEDSTRIJD VOOR JONGE FILMCOMPONISTEN

COMPOSITIEWEDSTRIJD VOOR JONGE FILMCOMPONISTEN

Jong internationaal filmmuziektalent krijgt opnieuw de kans om de felbegeerde SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer binnen te halen. Deze prijs werd in het leven geroepen door de World Soundtrack Academy en staat gelijk aan € 2.500. De composities van de drie finalisten zullen live worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé tijdens het World Soundtrack Awards Gala & Concert op 18 oktober in Capitole, Gent.

SCORE VAN BRAM FISCHER OP SPOTIFY

SCORE VAN BRAM FISCHER OP SPOTIFY

In de bioscopen draait nog steeds het aangrijpende drama Bram Fischer van Jean van de Velde. De score voor deze historische film over het beruchte Rivoniaproces, waarbij advocaat Bram Fischer Nelson Mandela en enkele van zijn medestrijders verdedigde, werd geschreven door Floris Verbeij.

MECHANISCHE MUZIEK IN THE CIRCLE

MECHANISCHE MUZIEK IN THE CIRCLE

Deze week is The Circle van regisseur James Ponsoldt in roulatie gegaan, waarin Emma Watson en Tom Hanks de hoofdrollen spelen. In deze verfilming van Dave Eggers’ roman draait alles om een sociaal medium waarvan de hele mensheid lid dient te worden, met vele positieve voordelen maar ook nadelige, tragische uitwassen tot gevolg.

GEVOELIGE SCORE VAN THE ZOOKEEPER’S WIFE

GEVOELIGE SCORE VAN THE ZOOKEEPER’S WIFE

In de bioscoop draait momenteel The Zookeeper’s Wife van Niki Caro. In deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film speelt Jessica Chastain de vrouw van de eigenaar van de dierentuin van Warschau in de periode vlak vóór en veelal gedurende de Tweede Wereldoorlog. In hun dierentuin verborgen zij en haar man talloze Joden die uit het getto wisten te ontsnappen.

WORLD SOUNDTRACK AWARDS VIERT 100 JAAR JAZZ

WORLD SOUNDTRACK AWARDS VIERT 100 JAAR JAZZ

Voor de zeventiende editie van de World Soundtrack Awards Gala & Concert op woensdag 18 oktober en het Symphonic Jazz Concert op donderdag 19 oktober focust Film Fest Gent op de onschatbare bijdrage van jazz aan de filmmuziek van gisteren en vandaag. Brussels Philharmonic, voor de gelegenheid aangevuld door jazzsolisten, brengt onder leiding van Dirk Brossé live-uitvoeringen van markante en beroemde jazzcomposities, die zoals steeds worden begeleid door fragmenten op groot scherm uit nieuwe film

JAZZ TIJDENS 17DE EDITIE WORLD SOUNDTRACK AWARDS

JAZZ TIJDENS 17DE EDITIE WORLD SOUNDTRACK AWARDS

Voor de zeventiende editie van de World Soundtrack Awards Gala & Concert op woensdag 18 oktober en het Symphonic Jazz Concert op donderdag 19 oktober focust Film Fest Gent op de onschatbare bijdrage van jazz aan de filmmuziek van gisteren en vandaag. Brussels Philharmonic, voor de gelegenheid aangevuld door jazzsolisten, brengt o.l.v. Dirk Brossé live-uitvoeringen van markante en beroemde jazzcomposities, die zoals steeds worden begeleid door fragmenten op groot scherm uit nieuwe films en klassi

BIJZONDERE INSTRUMENTEN IN SCORE SMURFENFILM

BIJZONDERE INSTRUMENTEN IN SCORE SMURFENFILM

Voor de nieuwe animatiefilm over de Smurfen heeft filmcomponist Christopher Lennertz bijzondere instrumenten gebruikt. Sterker nog: Lennertz heeft voor de originele score enkele zogeheten SmurfStruments uitgevonden.

GITAARLIEDJES IN SCORE VAN MONK

GITAARLIEDJES IN SCORE VAN MONK

In de nieuwe Nederlandse film Monk van regisseuse Ties Schenk, die sinds donderdag in de bioscoop draait, speelt de jonge acteur Teun Stokkel het titelpersonage. In deze tragikomedie die tegelijk een roadmovie naar Spanje is, beleeft Monk met zijn door Olivia Lonsdale, Sam Louwyck en Marina Gatell gespeelde familieleden bizarre en ontroerende momenten.

MORRICONE IN SEPTEMBER IN AHOY

MORRICONE IN SEPTEMBER IN AHOY

Na succesvolle concerten te hebben gegeven in Nederland de afgelopen jaren keert Ennio Morricone terug naar ons land. Op dinsdag 19 september aanstaande geeft hij een concert in Ahoy in Rotterdam.

MEGA PLATEN & CD BEURS IN UTRECHT

MEGA PLATEN & CD BEURS IN UTRECHT

Komend weekend vindt in Utrecht de alweer 47ste Mega Platen & Cd Beurs plaats. Die staat dit jaar in het teken van de elpee Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Het is alweer vijftig jaar geleden dat dit meesterwerk verscheen.

ALESSANDRO ALESSANDRONI OVERLEDEN

ALESSANDRO ALESSANDRONI OVERLEDEN

In zijn geboortestad Rome overleed eergisteren Alessandro Alessandroni op 92-jarige leeftijd. Alessandroni was bespeler van vele instrumenten zoals de mandoline, de gitaar, de accordeon en de piano. Daarnaast componeerde hij de muziek voor een vijftigtal films, waaronder enkele samen met Ennio Morricone.

HET VERLANGEN VAN MERLIJN SNITKER

HET VERLANGEN VAN MERLIJN SNITKER

In de bioscopen draait sinds donderdag Het verlangen, een komedie die zich afspeelt in de vaderlandse literaire wereld van bestsellers. Chantal Janzen, Gijs Naber, Alex Klaasen en Jelka van Houten spelen de hoofdrollen. Merlijn Snitker schreef de muziek voor deze film van Joram Lürsen met wie hij tien jaar geleden samenwerkte bij Alles is liefde – indertijd als lid van het componistentrio Meirmans/Snitker/Wiegel – en later als solocomponist voor Bloedlink (2014) en Publieke werken (2015).

MAANDELIJKS FILMS EN BANDS IN EYE

MAANDELIJKS FILMS EN BANDS IN EYE

Al sinds de uitvinding van de film beïnvloeden en versterken cinema en muziek elkaar. Reden voor EYE om de nieuwe serie Eyeshadow te starten waarin een uitgekiende combinatie van deze twee centraal staat. Verwacht indie klassiekers van grofweg 1990 tot nu, met na afloop spraakmakende op maat gesneden live-acts in de lijn van de film. De aftrap van Eyeshadow is vandaag, 25 maart, met de film Drive (2011), gevolgd door een optreden van zangeres BEA1991. Dit event begint vanavond om 21.30 uur.

GOLD VAN DANIEL PEMBERTON

GOLD VAN DANIEL PEMBERTON

Sinds gisteren draait Gold in de bioscoop. Stephen Gaghan verfilmde het op ware gebeurtenissen geïnspireerde verhaal van goudzoeker Kenny Wells die in de jaren ’80 goud vond in Indonesië en daarmee zijn droom dacht waar te maken. Matthew McConaughey speelt deze goudzoeker annex wilde ondernemer die letterlijk voor goud gaat.

JUSTIN HURWITZ WINT TWEE OSCARS

JUSTIN HURWITZ WINT TWEE OSCARS

Zoals te verwachten viel heeft de jonge Amerikaanse filmcomponist Justin Hurwitz afgelopen nacht twee Oscars gewonnen voor zijn muziek voor de populaire moderne musical La La Land van Damien Chazelle.

ARRIVAL WINT HOOFDPRIJS INTERNATIONALE FILMMUZIEKCRITICI

ARRIVAL WINT HOOFDPRIJS INTERNATIONALE FILMMUZIEKCRITICI

De internationale filmmuziekcritici - verenigd onder de naam International Film Music Critics Association - hebben de score die Jóhann Jóhannsson voor Arrival van Denis Villeneuve componeerde, gekozen tot beste score van 2016. Tot beste componist werd Michael Giacchino gekozen.

EEN AVOND LANG FILMMUZIEK IN HET CONCERTGEBOUW

EEN AVOND LANG FILMMUZIEK IN HET CONCERTGEBOUW

Vanavond is het weer zover: in het Concertgebouw in Amsterdam speelt het Metropole Orkest onder leiding van Vincent de Kort een avond lang filmmuziek. Tijdens deze Avond van de Filmmuziek kan worden genoten van de vele hoogtepunten uit de geschiedenis van de filmmuziek.

BEZWERENDE SCORE VAN MICA LEVI

BEZWERENDE SCORE VAN MICA LEVI

Voor de momenteel in de bioscoop te bezichtigen biografische film Jackie van Pablo Larraín schreef de Britse popmuzikante Mica Levi een bezwerende, bij vlagen dromerige score. Jackie is net als zijn andere biografische film Neruda – in december vorig jaar in Nederland te zien – een atypische biografische film.

MEESLEPENDE SCORE VAN A MONSTER CALLS

MEESLEPENDE SCORE VAN A MONSTER CALLS

Momenteel kan in de bioscoop worden genoten van A Monster Calls, de nieuwe film van de Spaanse regisseur J.A. Bayona, die we nog kennen van zijn eerdere opmerkelijke films El orfanato (2007) en Lo imposible (2012). Voor deze films schreef Fernando Velázquez net zo opmerkelijke scores en een nieuw wapenfeit kan hij op zijn conto bijschrijven dankzij zijn muziek voor A Monster Calls.

MEER DAN 80 MINUTEN NEDERLANDSE FILMMUZIEK

MEER DAN 80 MINUTEN NEDERLANDSE FILMMUZIEK

Ook al wordt in Brimstone van Martin Koolhoven bijna alleen maar Engels gesproken en is deze film een Europese coproductie, toch is het in wezen een Nederlandse film. Voor en achter de camera zijn allemaal Nederlanders actief: regisseur en scriptschrijver Koolhoven, de producent, enkele acteurs, de editor, de cameraman en vele anderen.

Gevoelige score van Lion

Gevoelige score van Lion

Sinds donderdag kan in de bioscoop worden genoten van de ontroerende film Lion van Garth Davis. De op ware feiten gebaseerde Australische film vertelt het verhaal van een kleine Indiase jongen die verdwaalt en uiteindelijk terechtkomt bij een pleeggezin in Australië.

ALLIED VAN ALAN SILVESTRI

ALLIED VAN ALAN SILVESTRI

Sinds gisteren draait Allied, de nieuwe film van Robert Zemeckis, in de bioscoop. Een nieuwe film van Robert Zemeckis betekent automatisch een nieuwe score van Alan Silvestri. Hun samenwerking begon in 1984 met Romancing the Stone en met Allied is hun 16de gezamenlijke film een feit.

LA LA LAND VALT IN DE PRIJZEN

LA LA LAND VALT IN DE PRIJZEN

De musical La La Land van Damien Chazelle is in de prijzen gevallen: de filmcritici van Los Angeles, verenigd in de Los Angeles Film Critics Association, hebben La La Land met hun prijs voor de beste score beloond.

STAR WARS: ROGUE ONE

STAR WARS: ROGUE ONE

Na The Force Awakens van exact een jaar geleden is er alweer een nieuwe Star Wars in de bioscopen te zien. Het gaat ditmaal om Star Wars: Rogue One zoals de film voluit luidt. Regisseur Gareth Edwards die twee jaar geleden nog het kolossale Godzilla maakte, regisseerde een zogeheten standalone film die niet officieel tot de lang lopende serie Star Wars films behoort.

THE FOUNDER VAN CARTER BURWELL

THE FOUNDER VAN CARTER BURWELL

Vandaag gaat The Founder van John Lee Hancock in roulatie. In deze biografische film volgen we Ray Kroc (Michael Keaton in een glansrol) die begin jaren '50 van de vorige eeuw een kleine eettent van de gebroeders McDonald's in Californië wist uit te bouwen tot de fastfoodketen met diezelfde naam McDonald's.