• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Rooyen, Laurens van

Laurens van Rooyen werd geboren in 1935 in Utrecht en studeerde af aan het conservatorium van deze stad. Maakte hij als conservatoriumtalent al furore door met medeleerling Herman van Veen het succesvolle muziektheater Harlekijn op te richten, enige tijd later ontpopte hij zich als pianist, muziekpedagoog, koordirigent en bovenal als filmcomponist.

In die laatste hoedanigheid schreef hij (bekroonde) symfonische muziekwerken voor documentaires en speelfilms. In de jaren ’70 en ’80 was hij één van de meest vooraanstaande filmcomponisten in Nederland. Hij heeft in zijn muzikale carrière meer dan 45 cd’s uitgebracht en treedt regelmatig op in de Nederlandse theaters en concertzalen. Met name zijn symfonische scores, bij voorbeeld La Grande Parade en de filmmuziek uit Eline Vere, worden door grote orkesten in hun programmering opgenomen. Met Robert Long schreef Van Rooyen een symfonisch sprookje voor jongeren dat in 2000 zijn première beleefde en door diverse nationale en internationale jeugdsymfonieorkesten zal worden uitgevoerd. Regelmatig treedt hij op met zijn eigen orkest Het Collegium. Recent verraste hij vriend en vijand met de baanbrekende dance opera Orfeo die op 27 oktober 2005 in première ging en volgend jaar in Rotterdam en Parijs te zien is.

Van Rooyen dirigeert koren van uiteenlopende aard en verdiept zich de laatste jaren in de verbinding tussen muziek en natuur, muziek en maatschappelijke vraagstukken. In dat kader werd hij uitgenodigd concerten te geven voor de Verenigde Naties in New York. Hij is van mening dat voor ieder mens muziek van groot belang is voor een beter functioneren en dat bij vrijwel ieder mens meer muzikale aanleg aanwezig is dan algemeen wordt aangenomen.

 

Website

www.laurensvanrooyen.nl

 

Prijzen

Gouden Harp voor zijn werk als componist, pianist en muziekpedagoog.

 

Filmografie

1976: Sometimes a little help (tv)

1977: Rembrandt fecit 1669

1978: Mysteries

1979: Een vrouw als Eva

1980: Lieve jongens

1981: Een vlucht regenwulpen

1982: De drie generaties

1983: Brandende liefde

1991: Eline Vere

1995: AfFair play

1998: Serengeti Symphony