• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Eggersman, Minco

Ambitie valt Minco Eggersman niet te ontzeggen. De zanger/drummer van de succesvolle band at the close of every day runt in het dagelijks leven het label Volkoren, brouwt af en toe een biertje voor Tongval en is een veelgevraagd producer en soundtrackcomponist. Minco is geboren in 1977 en is woonachtig in Amsterdam. Naast dat hij zijn werk doet in zijn eigen studio werkt hij ook regelmatig in andere studio’s.

Naast zijn activiteiten in diverse bands heeft hij in 2004 zijn eerste soloalbum onder de veelzeggende naam ME uitgebracht. Zijn eerste soundtrack (uitgebracht onder zijn eigen naam) stamt uit 2008 voor de met een Gouden Kalf genomineerde film Ooit. Daarna maakte hij de soundtracks voor Win/win en De nieuwe wereld (winnaar Emmy Award): alle drie films van regisseur Jaap van Heusden. Inmiddels heeft Eggersman zo goed als alle films van Van Heusden voorzien van intense en gelaagde soundtracks.  

Voor de film Drone werkte Eggersman ook voor het eerst samen met bevriende gastmuzikanten. Zo vroeg hij Blaudzun banjo te spelen en te zingen in een afgelegen Finse houten hut waar de soundtrack in vijf dagen werd opgenomen. Op Win/win is Wovenhand van zanger David Eugene Edwards – met wie Eggersman al vaker samenwerkte – te horen en voor In Blue, de laatste film van Van Heusden welke inmiddels bekroond is met drie Gouden Kalveren, schakelde Eggersman de hulp in van cellist Svante Henryson en organist en zanger Jonas Nyström, beiden uit Zweden. Kort na de afronding van de soundtrack voor de film De verloren zoon in 2014 ging Minco op reis naar Georgië. Een reis die uiteindelijk de inspiratie bleek voor zijn nieuwe soloalbum Kavkasia. Dit album werd in de zomer van 2017 wereldwijd uitgebracht en heeft werkelijk geweldige recensies ontvangen, van een 9 uit 10 in Nederland tot zelfs een 10 uit 10 in Engeland en als mooiste compliment een warme reactie van Ryuichi Sakamoto. Naast de samenwerking met het Iberi Choir uit Georgië werkte Eggersman op deze ‘soundtrack voor Georgië’ wederom samen met bevriende gastmuzikanten als Svante Henryson en Jonas Nyström en daarnaast Audun Erlien, Paul van der Feen, Oene van Geel en het Macedonisch Radio Symfonie Orkest.  

Door de jaren heen heeft Minco een eigen sound ontwikkeld en zijn werk is inmiddels dan ook erg herkenbaar. Meestal melancholisch, altijd gelaagd, organisch en soms een tikje tegendraads. Vaak maakt hij gebruik van speciaal gemaakte instrumenten (zoals de Baskalimba gemaakt van een akoestische gitaar en een set linealen) die ondanks hun eigen karakter perfect aansluiten op het muzikale jargon van Minco waarin niets heilig is, zolang het het verhaal maar dient.  

Inmiddels is Minco’s werk over de hele wereld uitgebracht, van albums bij diverse labels in Europa, Japan en Amerika tot de plaatsing van allerlei tracks in documentaires, films en tv-shows en soms zelfs in reclames, zoals in een Franse Nespresso-reclame. Door de jaren heen heeft hij meer dan 50 albums geproduceerd voor diverse artiesten uit verschillende landen. Zijn werken zijn verschenen bij meerdere internationale uitgevers als One Little Indian Publishing (Björk), Scott Cresto (Radiohead/Daniel Lanois), Amp, De Volkoren Uitgeverij, Icewater Music, EO Crossmex music, Blackwire, Opera Music, Analog People en New Jerusalem Music.

Samen met Depeche Mode, Deep Purple, Bon Iver en vele anderen schreef Minco ook een stuk voor de biografie The Spirit of Talk Talk van een van Minco’s favoriete bands Talk Talk. Daarnaast schreef Minco het voorwoord voor The Early Years, de biografie van Prefab Sprout.

Begin 2018 verschenen de Bosnische film Regained Memory en de Nederlandse film Visite, beide van Stijn Bouma: Minco creëerde hiervoor de muziek, net als voor de documentaires Een vreemde wereld en Een nieuwe Limburger.

In de zomer van 2018 verscheen het eerste Unifony album. Een nieuw project van Minco samen met Theodoor Borger en de Noorse trompettist Mathias Eick. Het album werd gemixt door de legendarische engineer Phill Brown (Talk Talk, David Bowie, Bian Eno) en gemastered door Bob Ludwig (Paul McCartney, Radiohead, Daft Punk). Begin 2019 werd Minco geselecteerd voor het Buma in Motion programma tijdens het Internationale Film Festival van Rotterdam voor een speciaal ‘spotlights on’ programma. Dit was eigenlijk de kickstart voor nog meer buitenlandse films want kort daarna creëerde Eggersman de soundtracks voor de Wit-Russische film Hidden Word van Daniel T. Halsall, de Zweedse film Tapwater Engine van Minco van der Weide, de Amerikaans/Noord-Iers/Nederlandse productie A Mutual Understanding van Abigail Prada en de Roemeense film I Am Durin van Valeriu Andriuta. Recentelijk ook voor de Indiaas/Frans/Noorse film Aquarium (onderdeel van Cannes’ La Cinéfondation) van de regisseur Aditya Vikram Sengupta. Recentelijk verscheen Minco’s laatste soundtrack Behind the Blood van regisseur Loretta van der Horst. Deze indringende documentaire ging in première op het laatste IDFA festival. Ondertussen werkt Minco aan de soundtrack voor Nova van Luca Meisters voor wie hij eerder de soundtrack van Elf verzorgde en voor Barrier, de nieuwe film van Niels Bourgonje. Ook zal dit jaar het tweede album van Unifony verschijnen met daarop Aaron Parks (ECM Records/Blue Note) op piano en de IJslandse Oskar Gudjonsson op saxofoon.  

Filmografie 

2008 Ooit (korte film)

2010 Win/win

2011 Drone (korte film)

2013 De nieuwe wereld

2014 Doe even normaal (tv-serie)

2014 De verloren zoon (tv-film)

2016 Onze missie in Afghanistan (documentaire)

2017 In Blue

2017 Een nieuwe Limburger (korte documentaire)

2018 Regained Memory

2018 Visite (korte film)

2018 Een vreemde wereld

2018 Het laatste verhoor (korte film)

2019 Tapwater Engine

2019 Elf (korte film)

2019 Behind the Blood (documentaire)

2020 I Am Durin (korte film)  

Website 

www.mincoeggersman.com