• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Eggersman, Minco

Ambitie valt Minco Eggersman (Zeist, 1977) niet te ontzeggen. De zanger/drummer van de succesvolle indieband At the close of every day runt in het dagelijks leven de labels Volkoren en Sally Forth Records, is een veelgevraagd producer en drumt bij hardcore-collectief The spirit that guides us.

Eggersman kan zijn creatieve ei dus wel kwijt, zou je denken. Toch voelde hij de behoefte ook nog een soloproject aan het lijstje toe te voegen, wat hij in 2004 deed onder de veelzeggende naam ME. De liedjes op debuutalbum The Wagon Fair zijn verwant aan het werk van At the close of every day, maar klinken nog intiemer en minder gepolijst, met een warme americana-twist. De plaat werd wederom lovend ontvangen, maar liefhebbers vroegen zich af of Eggersman in alle drukte ooit nog tijd zou vinden voor een volgend ME-hoofdstuk.

Ooit, inderdaad. De naam van het tweede album dat na vijf jaar het daglicht zag. Dat het ervan kwam is te danken aan filmmaker Jaap van Heusden, die Eggersman vroeg de muziek te maken voor zijn tv-film uit 2008 met dezelfde titel. Aan de breekbare miniatuurtjes uit de film heeft Eggersman een aantal tracks toegevoegd om tot een volwaardig album te komen – volledig instrumentaal deze keer. De ontroerende film over een verstandelijk gehandicapte man die met zijn moeder op een troosteloos flatje woont, is inmiddels in heel Europa op televisie en op vele internationale filmfestivals te zien geweest.

Na eerdere ME-nummers als Way Out of Hell of Rust Never Sleeps rees de vraag of popmuziek nog verder kon worden uitgekleed. Hamden (2010) – een opmerkelijk intiem album, met kristalhelder geluid, waarin ME’s karakteristieke stijl wordt gecombineerd met een hint naar new wave die doet denken aan David Sylvian en Talk Talk – is hierop het antwoord. Met Hamden, ME’s derde en meest indringende en tevens meest succesvolle solo-album tot nu toe beantwoordt Eggersman die vraag positief, met een bijzonder effectief resultaat. In de lente van 2009 trok Minco Eggersman naar Hamden in de Verenigde Staten. Hij hees zich in een domineespak en sloeg zijn bivak op in een kleine, oude kerk. Na een periode van ziek zijn begon hij daar te schrijven aan wat zijn meest persoonlijke solo-album tot nog toe zou worden: Hamden. Dit derde ME album bezoekt duisterder oorden dan voorheen, roert aan Minco’s diepste twijfels en angsten, maar is opnieuw niet verstoken van hoop. Het is een zoektocht naar God, die dan ook onvermijdelijk moest eindigen in een kerk. Daar werd Hamden in één krachtsinspanning opgenomen, merendeels live, in tegenstelling tot eerdere platen. De klus werd geklaard in vijf dagen; een uitputtende maar uiteindelijk bevredigende ervaring, die door filmmaker Jaap van Heusden op artistieke wijze werd vastgelegd op mobiele telefooncamera.

Inmiddels verscheen ME’s 4de soloplaat Win/win. Wederom gevraagd door Jaap van Heusden heeft ME eind 2009, begin 2010 gewerkt aan de Win/win-soundtrack. Het gaat hier om een typische filmsoundtrack; de 28 nummers (waarvan er acht niet in de film te horen zijn) nemen je direct mee naar de vaak nachtelijke en sferische scènes uit de film. Naast muziek van Minco Eggersman is er ook muziek van Wovenhand te horen.

Websites

www.mincoeggersman.com

www.volkoren.com

Filmografie

2008 Ooit (korte film)

2010 Win/win

2011 Drone (korte film)

2013 De nieuwe wereld

2014 Doe even normaal (tv-serie)

2014 De verloren zoon (tv-film)

2016 Onze missie in Afghanistan (documentaire)