• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Dramm, David

David Dramm is een in Nederland wonend Amerikaans componist. Hij werd in 1961 in Illinois geboren en studeerde compositie bij Robert Erickson aan de Universiteit van Californië te San Diego en bij Louis Andriessen en Earle Brown aan de Yale Universiteit te New Haven (Connecticut).

Over de muziek van Dramm schreef de Volkskrant: “Zijn muziek siert braakliggende terreinen tussen Charles Ives, Jimi Hendrix en Lou Reed op”. Het NRC Handelsblad merkte over deze in Amsterdam gevestigde Amerikaanse componist/zanger/gitarist op dat hij “als popmusicus, tekstdichter én componist furore maakt”.

Hij is op uiteenlopende podia aan te treffen, zoals het Amsterdamse Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Proms in Paradiso, Melkweg, Bimhuis, 013 in Tilburg en festivals zoals Festival aan de Werf en Klap op de Vuurpijl.

Zijn muziek wordt regelmatig door heel Europa uitgevoerd, op festivals zoals het 10 Jahre Freunde guter Musik in Berlijn, het Zwitserse EXPO in Biel, Woche der niederländischen Musik in Leipzig, het Finse Time of Music, Crossing Border Festival, de New Music Days in Tallinn, Estland, en ook op het Esprit Festival in Toronto en in de Queen Elizabeth Hall in Londen.

Voor het Holland Festival 2001 werd Helen Barbara, een film met live orkest gemaakt. Hierbij werkte hij voor het eerst samen met filmregisseur David Lammers. Hun samenwerking werd voortgezet met twee telefilms, de korte film Veere (2004) en de speelfilm Langer licht (2006).

In opdracht van het Scapino Ballet maakte Dramm twee nieuwe werken voor choreografen Bianca van Dillen en Ederson Rodriques Xavier die samen in 2001 in première gingen. Voor Orkater maakte Dramm samen met acteur Porgy Franssen en toneelregisseur Dirk Groeneveld de toneelvoorstellingen Novecento - pianist der Oceanen (2004) en Zijde (2006). Voor het openingsconcert van de Nederlandse Muziekdagen componeerde Dramm zijn Symphony 01 voor het Metropole Orkest. Kort daarop ging Beverwijck Overture, voor sopraan Barbara Hannigan en kamerorkest, in New York in première. Zijn ingetogen en lyrische kameropera Het monster met de twee ruggen was het eerste in een reeks projecten met de gerenommeerde schrijver en dichter Hafid Bouazza.

Zijn composities en arrangementen worden regelmatig door het Nederlands Blazers Ensemble gespeeld met als jaarlijks hoogtepunt het Nieuwjaarsconcert dat live vanuit het Concertgebouw wordt uitgezonden. Hij maakte geruchtmakende arrangementen voor John Cale, Junkie XL en Ellen ten Damme, in samenwerking met het Metropole Orkest. Zijn muziek is onder andere door X-OR, Vanguard Classics, BVHaast, Einstein en Composer's Voice op cd uitgebracht. Zijn muziek wordt bij Donemus en voLsap Music uitgegeven.

Website

www.daviddramm.com

Filmografie

2001 Helen Barbara

2002 Oud & Nieuw (tv)

2002 Langs de grote weg (tv)

2004 Veere

2006 Langer licht

2006 Donkey Girl

2008 Dag in dag uit

2010 Lellebelle