• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Merkies, Fons

Fons Merkies werd geboren op 7 juni 1966 in Zaandam. Op jeugdige leeftijd kreeg hij gitaarles en speelde hij in diverse bandjes. Ook schreef hij toen al liedjes. Na zijn middelbare schooltijd ging hij naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam en volgde hij lessen op het conservatorium in dezelfde stad.

Hier kreeg hij pianoles van een jazzdocent die hem de liefde voor muziek bijbracht. Al tijdens zijn studie componeerde Merkies voor enkele toneelschoolfilms. Met de muziek voor De tweeling verwierf hij in 2002 grote bekendheid. In de jaren daarna groeide hij uit tot een van de bekendste en meest veelzijdige filmcomponisten van Nederland. Naast composities voor film werkte hij ook voor talloze tv-films en tv-series. Voorts schreef hij de muziek voor musicals zoals Turks fruit (2005) en Brandende liefde (2009) die hij ook regisseerde.

Prijzen

Gouden Kalf voor Boy Ecury (2003)

Filmografie

1994 Eenmaal geslagen nooit meer bewogen

1995 De schaduwlopers

1996 De nieuwe moeder

1996 De orde der dingen (korte film)

1996 Lap rouge (documentaire)

1996 Red Rain (korte film)

1997 All Stars

1997 Afscheid (korte film)

1997 De tranen van Castro (korte film)

1997 Just a Moment (korte film)

1997 Het duister licht (tv-film)

1997 Mijn familie (documentaire)

1998 Celluloid Blues (tv-film)

1998 De man met de hond

1998 De Poolse bruid

1998 De zeven deugden – Doolhof (tv-film)

1998 Kort Rotterdams (korte film)

1998 Meedingers (tv-film)

1998 Novellen – Everest (tv-film)

1998 Novellen – Gekruiste vingers (tv-film)

1998 Novellen – Tussen de bomen (tv-film)

1998 Het 14de kippetje

1998 De trip van Teetje

1999 De zeven deugden – Wodan (tv-film)

1999 Dichter op de Zeedijk (tv-film)

1999 Enigma

2000 Lek

2000 Les diseurs de vérité

2000 De kapsalon (tv-film)

2000 Rua do cinema (documentaire)

2000 Suzy Q (tv-film)

2000 Dalheim (korte film)

2000 Het negende uur (tv-film)

2000 I Want You, Not the Money (korte film)

2000 Ochtendzwemmers (tv-film)

2000 Tus ojos negros (korte film)

2001 AmnesiA

2001 Met grote blijdschap

2001 De grot

2001 Monte Carlo

2001 Zus & zo

2001 Doei (tv-serie)

2001 Wet & waan (tv-serie)

2001 Jana

2001 De acteurs (tv-serie)

2001 Familie

2002 TV7 (tv-serie)

2002 De enclave (tv-film)

2002 Polonaise (tv-film)

2002 Mevrouw de minister (tv-serie)

2002 Moonlight

2002 Rita Koeling (korte film)

2002 De tweeling

2003 Boy Ecury

2003 Het wonder van Máxima (tv-film)

2003 Loverboy (tv-film)

2003 Sloophamer (tv-film)

2003 Juggernaut (documentaire)

2003 Cloaca

2003 Smile & Wave (documentaire)

2003 Beet (korte film)

2003 Dwaalgast (tv-film)

2003 Klem in de draaideur

2003 De man in de linnenkast (korte film)

2004 Geheimen van het schoolplein (tv-serie)

2004 In Oranje

2004 De dominee

2004 Stille nacht

2004 Verborgen gebreken

2004 Pluk van de petteflet

2004 Communekind (documentaire)

2005 Flirt

2005 Enneagram (tv-serie)

2005 Gadjé (tv-film)

2005 Het rijexamen (korte film)

2005 Leef!

2005 Eilandgasten

2005 Johan

2005-2009 Vuurzee (tv-serie)

2006 Van Speijk (tv-serie)

2006 Raak (korte film)

2006 Eigenheimers (tv-film)

2006 Waltz (tv-serie)

2007 Sahara (korte film)

2007-2011 Flikken Maastricht (tv-serie)

2008 De fuik (tv-film)

2008 Onder de tafel (tv-film)

2008 Bridging the Gap (documentaire)

2009 Spion van Oranje

2009 Julia´s hart (tv-film)

2009 De storm

2009 Happy end

2010 Sterke verhalen

2010 Behind the Wall (korte film)

2010 Amphibious 3D

2010 Lang & gelukkig

2010 Majesteit

2010 Het geheim

2011-2013 Overspel (tv-serie)

2011 Zieleman (tv-film)

2011 Rembrandt en ik (tv-serie)

2011 Pizza Maffia

2012 Brammetje Baas

2012 Alleen maar nette mensen

2012-2014 Moordvrouw (tv-serie)

2012 Alles is familie

2012 Het bombardement

2013 Steekspel

2013 Chez Nous

2013 A Long Story

2013 Het diner

2013 Mannenharten

2013 Finn

2014 Toen was geluk heel gewoon: De film

2014 Loenatik, te gek!

2014 Johnny Bakru (tv-film)

2014 Deadly Virtues: Love. Honour. Obey

2014 Dorsvloer vol confetti

2014 Nieuwe buren (tv-serie)

2014 Zomer

2014 Het verborgen eiland (tv-serie)

2014-2015 Nederland waterland (tv-serie)

2015 Als ik straks weg ga (documentaire)

2015 Code M

2015 De affaire (tv-serie)

2015 Het geheim van Eyck (tv-serie)

2015 Mannenharten 2

2016 Kollektivet

2016 Flikken Rotterdam (tv-serie)

2016 The Afghan

2016 Meester Kikker

2016 Lost in the Game (tv-serie)

2016 Vandaag is van ons (korte film)

2016 Tonio

2016 Hart Beat

2016 Fataal