• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Dikker, Loek

Loek Dikker werd geboren in Amsterdam op 28 februari 1944. Hij is actief als componist, pianist, dirigent en arrangeur. Hij heeft muziek geschreven voor het toneel, ballet, moderne dans, musicals en voor symfonieorkest. In 1975 richtte hij het Waterland Ensemble op waarmee hij regelmatig op tournee ging door onder meer de Verenigde Staten en Canada. In datzelfde jaar begon hij ook met zijn onafhankelijk platenlabel Waterland.

In 1981 schreef hij zijn eerste score en dit betekende meteen de start van een succesvolle carrière als componist, maar ook als muzieksupervisor, monteur en muziekproducer. Zijn score voor De vierde man van Paul Verhoeven won de prijs voor de beste Nederlandse filmmuziek van 1983. Dankzij deze score kreeg hij ook internationale bekendheid, hetgeen resulteerde in scores voor films in zowel Europa als in Hollywood. Sindsdien heeft hij gewerkt voor regisseurs als Matthew Chapman, James Dearden, George Sluizer en Eric Red.

In september 1990 ontving Loek Dikker het Gouden Kalf voor zijn bijdrage aan de Nederlandse filmmuziek van het afgelopen decennium. In maart 1992 ontving hij in Los Angeles de Saturn Award voor zijn score voor de film Body Parts. In 1994 verhuisde hij naar Californië en verbleef er enkele jaren. Toen hij weer naar Europa terugkeerde verdeelde hij zijn tijd tussen zijn woonplaats Los Angeles en Berlijn. Door de jaren heen heeft Loek voor tal van Duitse (tv)-films muziek geschreven.

In 1999 schreef hij de muziek voor Diva Dolorosa, de film die Peter Delpeut had samengesteld uit oude beelden van Italiaanse filmdiva’s uit de beginjaren van de Italiaanse film, begin vorige eeuw.

In 2002 ontmoette Loek regisseur Margarethe von Trotta voor wie hij de muziek schreef voor haar succesvolle film Rosenstrasse. Een jaar later werd de film op het filmfestival van Venetië vertoond. Weer een jaar later ontving Loek voor deze film de prijs voor de beste Europese filmmuziek op het filmfestival van Ravello in Italië.

De laatste jaren speelt Loek als vanouds pianojazz-concerten met zijn Waterland Ensemble. Daarnaast componeert hij nog steeds muziek voor concert, toneel en dans. Momenteel schrijft hij de muziek voor de stomme film Downhill (1927) van Alfred Hitchcock. Uitvoeringen van film en muziek staan voor 2006 op het programma voor het Gelders Orkest onder leiding van Jan Stulen.

Prijzen

1983 Silver Desk Beste filmmuziek voor De vierde man

1990 Gouden Kalf Voor zijn bijdrage aan de Nederlandse film

1992 Saturn Award Beste filmmuziek voor Body Parts

2004 Ravello Cinemusic Beste Europese filmmuziek voor Rosenstrasse

Filmografie

1981 Twee vorstinnen en een vorst

1982 Marie / Mevrouw Katrien / Mevrouw van der Putte

1982 De Amerikaanse droom

1982 The Hague

1983 De vierde man

1984 Friedliche Tage

1985 Het bittere kruid

1985 Passage: A Richard Erdman Sculpture

1985 Beeld voor beeld

1986 Slow Burn (tv)

1987 Iris

1988 Pascali’s Island

1988 Doppelstecker

1989 Dilemma

1989 De rijdende psychiater

1989 Just a Tool

1990 Een scherzo furioso

1990 Ich bin Elsa

1991 Body Parts

1991 Die Queen von Platte 8

1992 Nie wieder schlafen, nie mehr zurück

1992 Die Tigerin

1993 Forbidden Quest

1993 De tussentijd

1993 Prinzenbad

1993 Transluscent Goggles

1993 Op de fiets naar Hollywood

1994 Sporen in het zand (tv)

1995 The Babysitter

1997 The Escape (tv)

1997 Telling Lies in America ?

1998 Felice … Felice …

1998 The Commissioner

1998 Kinderland ist abgebrannt

1999 Diva Dolorosa

2000 De jonge wilden

2000 Schatkamer Rijksmuseum

2000 Liefje

2001 Bela Bela – Ik heb het leven nodig (tv)

2002 Führer Ex

2002 Science Fiction

2003 Rosenstrasse

2004 Casanova (tv)

2007 Wolfsbergen