• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Brugge, Paul M. van

Paul M. van Brugge (Rotterdam, 1959) studeerde compositie en arrangeren aan het Rotterdams Conservatorium met onder meer Klaas de Vries en Bob Brookmeyer. Toen hij afstudeerde had hij al concertmuziek geschreven en gearrangeerd evenals muziek voor toneel, moderne dans en bedrijfsfilms geschreven. Als muzikant (piano) toerde hij met vele jazzensembles waarvoor hij muziek componeerde en arrangeerde.

In 1986 ontmoette Van Brugge filmregisseur Alejandro Agresti die hem vroeg de score te schrijven voor zijn tweede lange speelfilm El amor es una mujer gorda (1987). Sindsdien hebben ze samen gewerkt bij de scores van alle lange films van Agresti waaronder Boda secreta (1989), Buenos Aires Vice Versa (1996) en – meest recent – Valentín (2002).

Van Brugge componeerde ook de muziek van films van andere regisseurs, zoals Otakar Votocek (Wings of Fame, 1990), Esmée Lammers (Lang leve de koningin, 1995), Danniel Danniel (Winter 1989, 1998). Verder produceerde Van Brugge scores voor Gabriel Axel (Amled, 1994) en Peter Greenaway (The Baby of Mâcon, 1993).

Naast filmmuziek heeft Van Brugge vanaf 1993 concertante muziek geschreven waaronder: Stroom, concert voor acht celli en basklarinet (openingsconcert van het Gaudeamusconcours in 1993), Bacchanaal voor 16 musici (1996), Distancias voor solotrompet (2000), Grafdans voor Holland Symfonia en de Amsterdam Klezmer Band (2003) en Song of Cassandra, zijn eerste kameropera (2005). Van Brugge heeft ook muziek geschreven voor moderne jazzensembles waaronder I Told You voor jazzkwartet (1995 ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Berklee Music College in Boston), Espacios (2001, in opdracht van het Metropole Orkest) en onlangs Dyads in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst (2005, Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard).

Van Brugge werd genomineerd als beste componist door het Nederlands filmmuziekmagazine Score in 2001. Hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie beste muziek voor zijn score voor Go West, Young Man! in 2003. Afgelopen jaar ontving hij de Condor de Plata van het genootschap van Argentijnse filmcritici voor zijn score voor Valentín en in oktober 2005 het Gouden Kalf voor de beste muziek voor Alias Kurban Saïd. Ten slotte heeft Van Brugge diverse masterclasses filmmuziek gegeven aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, DoxBarcelona en het Deens Filminstituut. Sinds 1997 doceert hij compositie en arrangeren aan de jazzafdeling van het Rotterdams Conservatorium.

 

Filmografie

1987 El amor es una mujer gorda

1988 State of Town

1989 Boda secreta

1990 Luba

1990 Wings of Fame

1990 A Short Story About Nothing

1991 Modern Crimes

1991 Library Love

1992 Rapado

1992 Solo amigos / Alleen maar vrienden

1993 El acto en question

1993 The Turning Point

1995 Lang leve de koningin

1996 Advocaat van de hanen

1996 Buenos Aires Vice Versa

1996 Jean Rhys – En de vrouw is een vreemde

1997 Lang leve de koningin (tv-serie)

1997 El Cruz

1997 Het elektronische gordijn

1997 De man met de camera

1997 fl.19,99

1998 De Eindhovensche Golf

1998 Sombermans actie

1998 Winter 1989

1998 El viente se llevó lo qué / Door de wind gejaagd

1998 Het Hofvijversprookje

1998 De ziener (tv)

1998 Letter en geest

1999 De rode zwaan

1999 Yo soy asi

2000 Una noche con Sabrina Love

2000 A Sad Flower in the Sand (tv)

2001 Down

2001 Villa des Roses

2002 Tom & Thomas

2002 Valentín

2002 Go West,Young Man!

2002 Tour des légendes

2002 The Holocaust Experience

2002 Kort Rotterdams – Zwijg

2003 De meester en zijn leerling

2003 How do you Rotterdam?

2003 Het zuiden

2003 Stilleven van een schilder

2003 Tegen het vergeten

2004 Alias Kurban Saïd

2004 Milan en de zielen (tv)

2004 Love me or Leave me

2005 Geluk

2005 Dora Dolz

2013 Boven is het stil